magazines

‘Dit is een meerwaarde voor mijn werk’

verschenen in: Alumni Magazine

Marcel Rijne (48) volgt momenteel het Programma voor Commissarissen en Toezichthouders van de Erasmus Universiteit. Waarom doet hij dat? En wat kan hij ermee in de praktijk? Hij vertelt erover vanuit zijn statige historische bedrijfspand in Rotterdam.

Wanneer heb je gestudeerd?
“Van 1983 tot 1989 studeerde ik Bedrijfseconomie aan de EUR.”

Wat heb je daarna gedaan?
“Eerst werkte ik als accountant, daarna als fusie- en overnameadviseur bij een adviesbureau in ’s Hertogenbosch. Vanaf 1994 ben ik directeur van mijn eigen firma ER Capital in Rotterdam.”

Wat houdt het programma voor Commissarissen en Toezichthouders in?
“Het is een cursus van vijf maal twee dagen in het Bilderberg Hotel in Garderen. De deelnemers zijn oud-studenten uit het hele land, in de leeftijd van veertig tot zestig jaar. Er zijn drie sessies per dag, met in totaal dertig sprekers. Op hoog niveau bespreken we praktijksituaties met elkaar.”

Heb je ervaring als toezichthouder of commissaris?
“Ja, ik ben ruim tien jaar commissaris geweest bij drie middelgrote bedrijven. Tevens ben ik toezichthouder bij een welzijnsstichting. In deze functies hou je toezicht op de gang van zaken binnen een organisatie en op het functioneren van de directie. Uiteraard binnen de doelstellingen van de organisatie.”

Is dat leuk werk?
“Wel zolang het goed gaat met de organisatie. Als het minder goed gaat, verandert de sfeer bij een organisatie en kan er veel op het spel komen te staan. Als commissaris of toezichthouder mag je dan niet achteroverleunen. In die situaties dien je je toezichthoudende taken serieus te nemen en indien nodig moet je doortastend optreden. Dat is niet altijd leuk.”

Waarom volg je het programma?
“Studeren is noodzakelijk om bij-de-tijd te blijven. Ik volg daarom ieder jaar een cursus op juridisch of fiscaal gebied. Een cursus is bovendien stimulerend. Je praat met vakgenoten, je hoort veel nieuws en je bent interactief bezig met anderen.”

Hoe wist je dat dit programma er was?
“Ik zag de informatie in het Erasmus Alumni magazine. Voor andere cursussen haal ik informatie uit brochures die bij mijn firma binnenkomen.”

Wat is de leuke kant van dit programma?
“Je bent er twee dagen helemaal uit met een groep gelijk geïnteresseerden. Het is een combinatie van theoretische kennis en praktijkervaringen. De sprekers zijn prominente commissarissen en bestuurders met veel ervaring. Het is boeiend en leerzaam om hun visie op praktijksituaties te horen. Voor mij is het echt een meerwaarde voor mijn werk.”

De rol van toezichthouders/commissarissen ligt nog wel eens onder vuur. Voor buitenstaanders lijkt het soms meer een lucratief bijbaantje dan een serieuze functie. Hoe zie jij dat?
“De functie van toezichthouder of commissaris is echt geen vrijblijvende functie. Dat is iets wat ik ook tijdens de cursus weer heb ingezien. Het is geen sigarenrokende oudeherenclub, maar een professionele groep mensen. Je moet je goed in de organisatie verdiepen, er veel tijd in steken en kritisch blijven.”

Heb je nog andere oud-studenten van de EUR gezien?
“Ja, één mede-cursist ken ik uit mijn studietijd. We hebben wel even over de studie gesproken, maar niet uitgebreid herinneringen opgehaald. In de cursus zijn we toch vooral met het heden en met de praktijk bezig.”

Is het programma goed te combineren met je werk en je thuissituatie?
“Ja, dat gaat heel goed. De cursus is steeds op donderdag en vrijdag, met een overnachting in het hotel. Ik kan de cursusdagen gewoon inplannen in mijn agenda. Ook privé is het geen probleem. Wij hebben geen kinderen, dus dat maakt het al een stuk makkelijker. Ik heb wel een stapel boeken die ik moet lezen en buiten de cursusdagen werk ik in een groepje aan casussen. Maar daar kan ik gewoon de tijd voor nemen. Alles wat je met plezier doet, is geen opgave en kun je goed inplannen.”

Wat kun je met deze cursus?
“Het is een goede mogelijkheid om mijn praktische kennis te verdiepen. Als je voor klanten werkt, moet je weten waar je het over hebt. Door dit programma kan ik mijn werk professioneler uitvoeren.”
mijn foto’s

contact

Kees Vermeer
journalist / tekstschrijver
M 06-16708129
e

©2008-2020 Kees Vermeer [colofon]