personeelsbladen

‘En even strèkken…’

verschenen in: personeelsblad Sint Franciscus Gasthuis

Het is geen alledaags gezicht: medewerkers in de keuken die naast de lopende band rek- en strekoefeningen doen. Toch gebeurt het, drie maal per dag. Enkele maanden geleden zijn ze er mee begonnen, onder leiding van Peter de Jong, eerste medewerker Portioneer- en Servieskeuken. Na deelname aan arbosessies in het SFG kwam hij op het idee om het keukenpersoneel eerst tien minuten warming-up te laten doen. Met als doel om lichamelijke klachten te voorkomen.

De medewerkers, meest dames, staan al klaar als Peter binnenkomt. Ze zijn er al aan gewend om voor het lopende bandwerk eerst even wat oefeningen te doen. “We maken eerst de nek even los. Eerst naar links. Dan naar rechts. En even draaien met je hoofd, kòm maar.”

“Mijn medewerkers aan de lopende band hebben vaak last van klachten aan rug, armen en schouders. Dat komt doordat ze vaak dezelfde handelingen doen, waardoor RSI ontstaat. Na de arbocoaching ging ik daar verder over nadenken. In overleg met de arbeidsadviseur en een fysiotherapeut ontstond het idee om de mensen eerst te laten opwarmen, net als bij sport. Met functionele oefeningen. Niet te ingewikkeld.”

“En maak je lang. We strekken de armen naar boven, naar voren en naar beneden. Zak een beetje door je knieën en buig wat naar voren. Een oefening voor je rug. En even lekker losgooien.”

“De arbeidsadviseur had tekeningen van oefeningen. Die heeft hij uitvergroot en geplastificeerd, zodat ik ze makkelijk kon gebruiken. Van die twee collega's heb ik veel steun gekregen. Met de fysiotherapeut heb ik besproken hoe we de oefeningen doen en hoe vaak. We kwamen uit op drie keer per dag, en dan zowel vóór als na het werk aan de lopende band. De fysiotherapeut was er in het begin bij, dat vond ik wel prettig. Men accepteert dit eerder van een fysiotherapeut dan van mij.”

“We draaien met de schouders. Kòm maar, eerst naar voren, dan naar achteren. En dan even de armen draaien. Vooruit. Achteruit. Gooi ze maar lekker los.”

“De reacties van de medewerkers waren heel verschillend. Ze moesten er wel aan wennen, maar vinden het intussen zo leuk dat sommigen de oefeningen nu ook thuis doen. En ik denk: baat het niet, schaadt het niet. Maar ik denk dat ze er wel baat bij hebben. Zo had iemand duidelijk minder last van de rug.”

“We stappen met een been naar voren en zakken even door de knieën. Eerst het ene been, dan het andere. Pak de knieën vast en draai ze lekker los. Nu draaien we ook de heupen even los. En we eindigen met een oefening vor de ademhaling. Adem langzaam in en adem uit.”

“Ik heb verschillende oefeningen, die ik steeds afwissel. Zo wordt het geen sleur. Leuk he, als je de mensen zo bezig ziet. En volgens mij is dit echt uniek. Ik weet niet of dit in andere keukens gebeurt.”

mijn foto’s

contact

Kees Vermeer
journalist / tekstschrijver
M 06-16708129
e

©2008-2019 Kees Vermeer [colofon]