portretten

‘De kinderen ontvangen me met open armen’

verschenen in: Stadskrant van Gemeente Delft

Hanneke Reinders wilde al van jongs af aan iets met kinderen doen. Diploma’s daarvoor heeft ze nooit kunnen halen, maar nu doet ze toch wat ze altijd heeft gewild: als vrijwilliger bij het Centraal Meldpunt Praktische Thuishulp past ze op kinderen met een lichte verstandelijke handicap. “We doen spelletjes, gaan naar de speeltuin, naar de bibliotheek… De kinderen ontvangen me iedere keer met open armen!”

Hanneke doet het vrijwilligerswerk nu vijf jaar. Ze is kinderoppas bij drie gezinnen met een verstandelijk gehandicapt kind. Ze past op als de ouders een middag of avond weg willen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of een avondje uit te gaan. “Automatisch pas je dan ook op de broertjes of zusjes van het kind”, vertelt Hanneke. “Ik ga zo veel mogelijk op pad met de kinderen. Eten en drinken mee en lekker naar buiten. Uiteraard bespreek ik met de ouders wat de kinderen wel en niet mogen. Maar door de tijd heen weet je dat wel.”

Levenservaring
Hanneke heeft zelf twee kinderen grootgebracht. In plaats van diploma’s kan ze nu dus haar levenservaring gebruiken. Op dit moment werkt Hanneke bij een tuinderij en bij Maatzorg, maar toch kan ze nog tijd vinden voor het vrijwilligerswerk. Bij een gezin past ze iedere week op, bij een ander gezin iedere twee weken en bij het derde gezin eens per maand. “Ik zou er wel al mijn tijd aan willen besteden!”, zegt ze enthousiast. “De kinderen vinden het hartstikke leuk als je komt. Je krijgt veel liefde van hen. Soms vertellen ze mij iets wat ze niet aan hun ouders willen vertellen. Bijvoorbeeld over verkering. Dan hebben wij samen een geheimpje.”
Hanneke doet het vrijwilligerswerk met veel plezier. In de loop van de tijd heeft ze een band opgebouwd met de gezinnen. “Je groeit op met de kinderen. Een van hen is bijvoorbeeld een aantal malen geopereerd. Dan leef je echt mee.”

Waardering
De ouders van de kinderen waarderen het enorm dat Hanneke komt, merkt ze iedere keer. “Ze kijken er echt naar uit om even een paar uurtjes weg te kunnen. En ze hoeven van mij niet op de klok te kijken, want de tijd maakt mij niet uit. ’s Avonds ruim ik nog even het speelgoed op, doe een klein afwasje als dat er staat… Ik help graag mensen en denk dan: zo, weer iemand gelukkig gemaakt.”

mijn foto’s

contact

Kees Vermeer
journalist / tekstschrijver
M 06-16708129
e

©2008-2019 Kees Vermeer [colofon]