portretten

25 jaar ‘Refaja en dokter Ceelie’

verschenen in: personeelsblad Albert Schweitzer ziekenhuis

Met een wetenschappelijk symposium werd het 25-jarig jubileum gevierd van kinderarts Nico Ceelie. Destijds trad hij aan in het toenmalige Refaja ziekenhuis en sindsdien heeft hij veel ontwikkelingen meegemaakt. Een korte terugblik op de loopbaan van de jubilaris.

Hoe was het begin van uw carrière?
“Ik ben begonnen met babyzorg in het Refaja, waar we onder meer een couveuseafdeling hebben gebouwd. In al die jaren is die uitgegroeid tot de high-care afdeling Neonatologie op Dordwijk, met twee neonatologen. Ik ben me in de loop der jaren meer gaan richten op kinderen suikerziekte, oftewel diabetes.”

Vanwaar die belangstelling?
“Als kinderarts heb je te maken met patiënten die gedurende een langere tijd bij je komen. Met name geldt dat voor suikerziekte. Je ziet die kinderen drie à vier keer per jaar, soms van hun eerste tot en met hun zeventiende jaar. Je leert ze echt kennen en zo’n band vind ik prettig. Door de fusie werd het mogelijk om de diabeteszorg in de regio op één locatie te doen, namelijk Zwijndrecht.”

Wat is u met name bijgebleven?
“De emoties bij het sluiten van de kinderafdeling op Amstelwijck. Dat was een heel mooie afdeling en die heb je niet zo snel weer terug. Voor de medewerkers was het niet eenvoudig om met de veranderingen mee te gaan. Het maakt indruk als je ziet dat het personeel er echt moeite mee heeft.”

Welke ontwikkelingen verwacht u in de zorg?
“Ik denk dat we in een nog grotere regio nog meer gaan samenwerken met bijvoorbeeld huisartsen, consultatiebureau-artsen en de jeugdzorg. Er zijn steeds meer mensen die de zorg samen met de dokter doen. Die ontwikkeling zal nog verder gaan en het ziekenhuis nieuwe kansen bieden.”

Hoe was het symposium?
“Het waren interessante en duidelijke voordrachten. De kapel van Amstelwijck zat vol met huisartsen, verpleegkundigen, artsen en collega’s uit onder meer het laboratorium. Het is niet erg om een keer in de belangstelling te staan en mensen de gelegenheid te geven je te feliciteren. Je kunt 25 jaar ‘Refaja en dokter Ceelie’ niet wegpoetsen.”

Hoe kijkt u terug op uw carrière?
“Ik heb het altijd prima naar m’n zin gehad, met leuke collega’s gewerkt en veel verpleegkundigen opgeleid. Ik heb gewerkt in een goede sfeer en in een plezierig ziekenhuis.”


mijn foto’s

contact

Kees Vermeer
journalist / tekstschrijver
M 06-16708129
e

©2008-2019 Kees Vermeer [colofon]