Oorproblemen vaak erg hinderlijk

verschenen in: Gezondgids, Consumentenbond

Problemen met het gehoor komen vaak met de leeftijd. Ouderdoms-slechthorendheid is dan ook een veelgehoorde klacht op het spreekuur van KNO-arts J.W. van Uden van het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Hij beantwoordt vragen van lezers over oor- en gehoorproblemen.

Slechthorendheid door de leeftijd is vrijwel onvermijdelijk. Er bestaat geen ‘standaard onderhoud’ van de oren om klachten te voorkomen. Sterker nog: “Je kunt het best van je oren afblijven. Peuteren met een voorwerp is uit den boze. Je kunt dan de gehoorgang beschadigen, waardoor een ontsteking kan ontstaan. En het kan de oorsmeerproductie juist stimuleren. Alleen zichtbaar oorsmeer mag worden verwijderd. Eventueel kun je druppelen met olijf- of slaolie om het oorsmeer soepeler te maken, zodat het makkelijker op natuurlijke wijze kan worden afgevoerd. Of de oren laten uitspuiten bij de huisarts. Maar dat hoeft alleen als de oren dichtzitten door de oorsmeer.”

Tinnitus
Veel lezersvragen gaan over ruisen of suizen in de oren, oftewel tinnitus. Het is hinderlijk bij gesprekken en sommigen kunnen er de televisie niet meer goed door horen. ‘Kan het komen door medicijn-gebruik? En valt er nog iets aan te doen?’, wil een lezer weten. ‘Eventueel met alternatieve geneeswijzen. Of kunnen ontspannings-oefeningen helpen?’ “Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Maar de precieze oorzaak is vaak niet te achterhalen. Een direct verband met medicijngebruik is niet bekend”, weet dokter Van Uden. “Tinnitus is helaas nauwelijks te behandelen. In overleg met de KNO-arts zijn wel hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals een hoortoestel of een zogeheten tinnitusmaskeerder. En bij Audiologische Centra is tinnitusrevalidatie mogelijk, om te leren omgaan met tinnitus. Spanning en stress verhevigen vaak de klachten, dus afleiding en ontspanning werken positief. Een effect van alternatieve therapieën is nooit bewezen, maar er zijn mensen die na bijvoorbeeld geluidstherapie of acupunctuur minder last hebben van tinnitus. Die resultaten zijn echter zeer individueel.”


Drukproblemen
Andere lezersvragen gaat over ‘dichtslaan’, ‘dichtslibben’ of ‘ploppen’ van de oren. Bij een lezeres gebeurt het ‘vele malen per dag’. Een lezer van 51 heeft vroeger veel gewerkt met motorkettingzagen en vraagt of dat de oorzaak kan zijn. ‘Of kan het samenhangen met het weer?’ “Deze klachten komen door drukveranderingen in het middenoor”, antwoordt dokter Van Uden. “Daardoor kan het trommelvlies ‘omslaan’, net als een paraplu in de wind. Dat hoor je als een plop of kraak. Het is niets ernstigs. Weersveranderingen kunnen een rol spelen, maar ook neus- of allergieklachten. De dokter kan eventueel een neusspray voorschrijven. Geluidsschade geeft geen ploppen.”
Enkele lezers horen hun eigen hartslag als gevolg van onderdruk in een oor. Dat kan erg hinderlijk zijn. ‘Vooral ’s nachts is het vreselijk, dan zijn het hamerslagen in mijn hoofd’, laat een lezer weten. “Een trommelvliesbuisje helpt soms, maar eerst moet gekeken worden naar de oorzaak van de onderdruk”, reageert dokter Van Uden. Weer andere lezers horen ‘resonantie’ of ruis in een oor, of een klotsend geluid. “Dat laatste zou kunnen wijzen op vocht achter de trommelvliezen. De KNO arts zal zoeken naar de oorzaak daarvan. Ook bij ruis is audiologisch onderzoek nodig.”


Jeuk en haargroei
Een lezer van 81 schrijft dat hij al sinds zijn twaalfde jaar last heeft van jeuk in de oren. ‘De huisarts constateerde schimmel, maar druppels hebben helaas niet geholpen.’ Dokter Van Uden zegt hierover: “De KNO-arts zal moeten kijken wat de oorzaak is van de jeuk. Meestal is dat een ‘droge ontsteking’ die met zure oordruppels, sla- of olijfolie te behandelen is.”
Een andere lezer op leeftijd heeft veel haargroei in de oren en vraagt zich af of dat invloed heeft op het gehoor. “Haargroei kan ervoor zorgen dat oorsmeer zich ophoopt”, vertelt dokter Van Uden. “Dat kan het gehoor verminderen. Maar verder hebben haren geen invloed op het gehoor.”
Een oudere lezeres stelt een vraag over duizeligheid. ‘Soms voel ik me draaierig en is het net of ik moet overgeven. Ik ben aan een oor doof. Kan dat met elkaar te maken hebben?’ “Jazeker”, antwoordt dokter Van Uden. “Het evenwichtsorgaan staat in direct contact met het binnenoor. Doofheid geeft ook een probleem met het richtinghoren, wat een onevenwichtig kan gevoel geven.”

Oordopjes
Er is ook een vraag van een jongere lezeres: bij een 34-jarige vrouw is het gehoor verminderd door jarenlang gebruik van oordopjes om naar muziek te luisteren. ‘Af en toe heb ik last van pieptonen. Moet ik dit nu laten behandelen?’ Dokter Van Udenantwoordt: “Dat is niet te behandelen met operaties of medicijnen. De enige mogelijkheid is een hoorapparaat als het gehoor erg slecht is. Er is veel voorlichting om te voorkomen dat kinderen en volwassenen hun walkman of MP3-speler te hard zetten. Helaas beseft men pas de gevolgen van lawaaischade als het te laat is.”
mijn foto’s

contact

Kees Vermeer
journalist / tekstschrijver
M 06-16708129
e

©2008-2019 Kees Vermeer [colofon]