'Ik ervaar er zelf ook veel vreugde door'

verschenen in: Zonnebloem magazine

Zonnebloemvrijwilliger Jan van Dam (74) bezoekt sinds drie jaar de 81-jarige Jan Langenhoff. Met name de muziek is wat deze Vughtenaren bindt. Maar ook van een museum, een wandeling of biertje op een zonnig terras genieten ze allebei. “We hebben veel raakpunten om samen iets te gaan doen.”


“Ik heb 37 jaar in het onderwijs gewerkt. Ik was leraar Frans, maar heb belangstelling voor vele talen. Tijdens mijn studie had ik Russisch als bijvak en ik heb ook Spaans gestudeerd. Toen ik stopte met werken, ben ik bij het onderwijs voor volwassenen in Vught conversatieles Frans gaan geven en later ook Spaans. Toen ik kennismaakte met Jan, bleek dat ik zijn vrouw al kende: ik heb haar een jaar les gegeven. Daarnaast ben ik altijd met muziek bezig geweest. Ik kom uit een muzikaal gezin, mijn vader zong in koren en op zondag luisterde mijn moeder thuis vaak naar opera. Dus dat kregen wij als kinderen ook mee. Ik heb zelf pianoles gehad, ben lid geweest van verschillende koren en heb sinds vier jaar accordeonles.”


Dezelfde interesses

“Mijn vrouw An is sinds een aantal jaren voorzitter van de Zonnebloemafdeling Vught/Cromvoirt. Ik vond het mooi en zinvol werk, maar was er eerst zelf niet bij betrokken. Totdat An op een dag thuiskwam met het verhaal over Jan Langenhoff. Ze zei dat ze ging uitkijken naar een geschikte vrijwilliger. Ik heb toen nog diezelfde avond gezegd: ‘Zou dat niks voor mij zijn?’ An heeft mij toen bij hem geïntroduceerd en het bleek al snel dat we dezelfde interesses hadden. We luisteren nu naar muziek en spelen ook samen, Jan op piano en ik op accordeon. Maar we houden ook van musea en wandelen. En als we op een terrasje zitten, nemen we de politiek op de korrel.”


Echte vrienden

“Jan Langenhoff is erg muzikaal en heeft dat ook op twee zijn kleinzoons overgedragen. De oudste is achttien en is zeer getalenteerd. Op negenjarige leeftijd speelde hij in de musical Oliver met Willem Nijholt en nu studeert hij op het conservatorium. Jan is perfectionist in wat hij doet. Hij leest bijvoorbeeld ook over de componisten van de muziek die hij speelt. Alles moet in de muziek op z’n plek vallen. En het is erg leuk om samen muziek te maken. Door muziek maak je vrienden, en we zijn inmiddels echte vrienden geworden. Ik vind het fantastisch dat ik op deze manier iets voor iemand anders kan betekenen. En ik ervaar er zelf ook veel vreugde door. En we kunnen zo laten zien dat De Zonnebloem er ook is voor mannen !”‘prachtig dat dit kan via De Zonnebloem!’

Jan Langenhoff heeft een passie voor muziek. Hij heeft altijd muziek gespeeld, zowel piano als orgel. Hij kijkt altijd uit naar het bezoek van Jan van Dam. "Het kan zo gek niet zijn of we genieten er samen van."


“Toen ik 4 jaar was kreeg ik polio met blijvende verlamming in mijn rechter been. Daarom kreeg ik op mijn zevende verjaardag geen fiets, dat vonden mijn ouders te gevaarlijk. Maar ik kreeg wel een piano! En ook een fantastische pianoleraar die een enorme invloed op mij heeft gehad. Later ben ik naar het conservatorium gegaan voor een orgelstudie, maar moest dat vanwege mijn poliobeen laten vallen. Ik koos toen voor de financiële richting en heb daarin vele banen gehad. Verder heb ik meer dan vijfentwintig jaar thuis, in mijn muziekstudio, met heel veel plezier muziek gemaakt in een combo.”


Praktisch denken

“In 2002 werd bij mij halswervelstenose vastgesteld. De zenuwen in de nek worden dichtgedrukt en geven geen signalen meer door aan de beenspieren. Daardoor ben ik nu rolstoelgebonden. Maar door de polio heb ik al jong geleerd om praktisch te denken en te kijken naar wat ik nog wèl kan. Daarvoor moet je wel eens wat bedenken. Zo is aan mijn piano het onmisbare rechterpedaal zo aangepast dat ik het met de linkervoet kan gebruiken. Ook mijn muzikale kleinzoons spelen op de piano. Mijn Spaanse kleinzoon, zestien jaar, speelt quatre-mains met zijn lerares en uiteraard met mij. Geweldig! Verder speel ik thuis ook voor gasten. Vorig jaar gaf ik een recital voor twintig mensen. Dat was een hele uitdaging, maar dat past me wel.”


Voor honderd procent

“In 2006 zag ik een advertentie van de Zonnebloem. Het was een oproep voor vrijwilligers, maar ook voor gasten. Ik heb toen meteen een afspraak gemaakt met de voorzitster. We hadden een bijzonder fijn gesprek maar ze zei dat het niet zou meevallen om voor mij een vrijwilliger te vinden. Maar twee dagen later liet ze weten dat haar man wel vrijwilliger wilde worden. Bij de eerste afspraak klikte het voor honderd procent. We zien elkaar nu om de paar weken en zijn veel met muziek bezig. Maar we gaan bijvoorbeeld ook naar exposities. We genieten dan van kunst en gaan ook lekker lunchen. Het is prachtig dat dat allemaal kan via De Zonnebloem! Vorig jaar ben ik ook een week met de De Zonnebloemboot meegeweest. Aan boord heb ik nog piano gespeeld en kreeg daar groot applaus voor. Het was echt fantastisch. Die week heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Het geeft je zoveel om op terug te kijken."

mijn foto’s

contact

Kees Vermeer
journalist / tekstschrijver
M 06-16708129
e

©2008-2019 Kees Vermeer [colofon]