verslagen

Veel lof voor nieuwe business-opleidingen

verschenen in: magazine Albeda College

Zowel leerlingen als ondernemers konden donderdag 15 februari kennismaken met vier nieuwe opleidingen van het Albeda Business College aan het Zuster Hennekeplein in Rotterdam. De opleidingen zijn gericht op de internationale handelsmarkt en bereiden leerlingen voor op een baan bij een internationaal bedrijf. Tijdens een mini-seminar werd het hoe en waarom van de opleidingen uitgelegd en konden leerlingen alvast proeven van de sfeer in het internationale zakenleven. Er was lof voor zowel de opleidingen als het mini-seminar. “Weinig scholen doen dit.”

Een rode loper was uitgelegd om de gasten te ontvangen. Vlaggen van Nederland, Engeland en de Europese Unie benadrukten het internationale karakter van het seminar. Maar de nieuwe opleidingen beperken zich niet tot Europa. “Handel doen is een wereldwijde activiteit”, verklaarde André Vader, lid van het College van Bestuur van het Albeda. “Het bedrijfsleven wordt steeds internationaler, dat gaat voorbij de grenzen van Europa. We zijn al zo’n vier jaar bezig met Engelstalige opleidingen en het aanbod blijft zich ontwikkelen, in samenwerking met het bedrijfsleven. De nieuwe opleidingen richten zich met name op Brazilië, China en Oost-Europa. Daar liggen de groeiende markten. Daarom hebben we mensen nodig die de wereld kennen en de taal van de klant spreken.”

Meer werk
Jeanette Baljeu, wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie van Rotterdam, gaf complimenten voor de nieuwe opleidingen van het Albeda. “De economie groeit, er komen steeds meer banen en het is van belang dat studenten worden opgeleid om de relatie met groeiende markten te onderhouden. Voor Rotterdam is het belangrijk dat bedrijven zich hier vestigen. Dat betekent meer werk, en ook daarvoor zijn mensen nodig. Daarnaast willen we steeds meer congressen en evenementen in de stad. De organisatie daarvan is een enorme klus, waarbij je veel contacten moet leggen en weten hoe je met elkaar omgaat. Het is goed als daarvoor mensen worden opgeleid.”
Mevrouw Baljeu adviseerde studenten om goed om zich heen te kijken welke mogelijkheden er zijn. “Bijvoorbeeld werken in de haven betekent allang niet meer dat je zakken moet sjouwen. Zo heeft het havenbedrijf Smit Internationaal een gigantisch kantoor, waar veel zaken worden gedaan met het buitenland. Dat wordt wel eens vergeten.”
De wethouder vindt dat het Albeda met het Business College een enorme bijdrage aan de stad levert: “De school ziet waar de stad om vraagt en springt in op behoeften van het bedrijfsleven. Ik ben blij dat op dit seminar ook ondernemers aanwezig zijn. Het is goed dat zij weten welke opleidingen er zijn.”

Workshops
Wie internationaal zaken wil doen, moet in de eerste plaats de taal van de zakenpartner spreken. Maar het betekent ook leren omgaan met andere culturen. Wat dat inhoudt, konden leerlingen zelf ervaren tijdens een aantal workshops. Zo werd in de workshop Crosscultural Business uitgelegd dat bij internationaal zakendoen heel veel aspecten meespelen. Hoe moet je je kleden?, hoe groet je iemand?, hoe toon je je dankbaarheid?, kijk je iemand tijdens een gesprek aan of juist niet? Allemaal zaken die met cultuur te maken hebben. Het is daarom goed om met gewoonten van een land op de hoogte te zijn.
Andere workshops gaven feitelijke informatie over China, Brazilië en Rusland, zoals over de taal, het aantal inwoners, het klimaat, het geloof en het eten. Verder werden nuttige tips gegeven. Wie bijvoorbeeld aan een Chinese zakenpartner een visitekaartje wil geven, moet dat met beide handen doen omdat anders de Chinese persoon zich niet gelijkwaardig voelt. Verder zijn relaties heel belangrijk voor Chinezen, bijvoorbeeld met leidinggevenden of de overheid. Wie zaken wil doen, moet relaties met belangrijke mensen dus goed houden.

Voorproefje
De studenten waren positief over de workshops. “Weinig scholen doen dit”, vertelde Donny Heurter. “Ik ben op andere scholen wezen kijken, maar meestal zie je alleen een docent die vertelt welke opleidingen er zijn. Maar dit is echt een voorproefje van wat je kunt verwachten als je internationaal gaat werken.” Mede-student Tom Mulders is het met Donny eens: “Dit laat zien wat je straks te wachten staat.” Tom wil graag in de internationale handel gaan werken en de wereld leren kennen. Tegen een eventuele stage van enkele maanden in bijvoorbeeld China ziet hij dan ook niet op. “China is een mooi en welvarend land. Het lijkt me leuk om dat land te leren kennen en wellicht via een bedrijf als Shell daar naar toe te gaan.”
Donny en Tom doen in mei examen VMBO Theoretische Leerweg. Ze willen graag een van de nieuwe opleidingen gaan doen. Door het seminar zijn ze extra enthousiast geworden. “Ik heb veel geleerd over China”, zegt Tom. “Aan de ene kant van China is veel woestijn, aan de andere kant kan het min dertig graden worden. Ik wist niet dat het daar zo koud kan zijn.” Ook Donny heeft veel opgestoken: “Ik zag de taal altijd als een blokkade. Maar vandaag hoorde ik dat je Chinees ook gewoon met onze Westerse letters kunt schrijven. Dus dat hoeft geen belemmering meer te zijn.”mijn foto’s

contact

Kees Vermeer
journalist / tekstschrijver
M 06-16708129
e

©2008-2020 Kees Vermeer [colofon]